La Nadala Infinita

La Nadala Infinita és un text generat en temps real mitjançant eines d’intel·ligència artificial (IA). En estar contínuament reescrita, cada cop que la visitem hi llegim versos nous i originals.

Per al funcionament d’aquesta Nadala, el col·lectiu Estampa ha hagut de dur a terme una sèrie de processos previs. En primer lloc, una primera fase d’entrenament de la xarxa neuronal. Partint d’una xarxa prèviament entrenada per generar poesies en català, que ja tenien preparada de projectes anteriors, van subministrar-li un corpus de cançons amb temàtica nadalenca. La recopilació i adaptació d’aquests textos va ser un procés més laboriós i relativament manual, mentre que un cop se subministren aquests textos a la màquina, l’entrenament dura uns pocs minuts. A partir d’aquest entrenament, la màquina, la xarxa, esdevé capaç de generar nadales.

Un cop tenim una xarxa entrenada, cal allotjar-la en un servidor. L’espai des d’on els textos seran publicats al web. Es tracta d’un servidor especialment adaptat per allotjar aquest tipus d’eines d’IA. L’enginy que el col·lectiu Estampa ha entrenat al seu estudi està, ara, funcionant de manera autònoma, en un servidor adaptat. I, al seu torn, el servidor publica al lloc web, i en temps real, els versos que va generant de manera contínua.

Finalment, els textos publicats al web, han estat dissenyats i se’ls ha aplicat un estil perquè adoptin una estètica pròpia de les festes de Nadal.

Actualització: després de les festes 2022/2023 s’ha aturat la generació en temps real i ara el web reprodueix la nadala generada durant aquell període. El text generat conté quasi un milió de línies.

Els textos de la nadala es van generar en temps real, sense supervisió humana. Si bé es va tractar d’evitar qualsevol tipus de llenguatge que pugui ferir sensibilitats, no és possible la supervisió del contingut concret que hi surt publicat.
La Nadala infinita és una peça produïda pel col·lectiu Estampa amb el suport de la Direcció General d’Innovació i Cultura Digital